KING & QUEEN OF THE FJORD 2016

Fjorden har en Kung och en Drottning i SUP! Andreas Svensson behåller Kungakronan från förra året samtidigt som Margareta Engström blir den första att ta Drottningtiteln.a-dsc_0065

Sällan har det under en längre period blåst så mycket nordostliga vindar som det gjort den senaste tiden i Onsalafjorden. I princip motsatt riktning mot vad vi är vana vid för downwind i fjorden. Vi som jobbat med arrangemanget har varit konfunderade och även tveksamma till hur lämplig den riktningen egentligen är för en tävling med dw som fokus. Men efter flera testpaddlingar under veckan kunde vi bara konstatera att riktningen var långt över förväntan, särskilt då vindhastigheten legat på mellan 8-12 m/s nästan varje dag. Små vågor längst in i fjorden som sen ökade i storlek och kraft ju längre ut man kom. Inga dyningar eller swell att tala om, men utan tvekan riktigt surfbart och kul att köra.

sup_banforslag-1-kq-2016
Banskiss inför sista arrangörsmötet och även den bana som till slut kördes för SUP. Total ca 8,2 km.

Sista timmen innan lördagens start hade fjorden återigen vaknat till med riktigt bra nordostvind, precis som prognosen sa, och det var mer eller mindre brytande sjö över hela tävlingssträckan. Det fanns dessutom solstrålar som hittade luckor genom den annars mestadels grå oktoberhimlen. SUP-rejsarna linjerade upp bakom surfski-gänget nere vid Daggudden och siktade på den lilla ön utanför Hunehals holme. Denna ön skulle rundas innan siktet ställdes på Gottskär som var mål för dagens SUP-distans och även korta banan för surfski.

Just vid startögonblicket började vinden mojna drastiskt. Från att varit en fjord med både vind och vågor, även längst in vid Forsbäck, så var det nu vindfattigt och mestadels ankelhöga vågor. Bra för att runda den lilla ön, men ingen riktig skjuts på downwind-paddlingen ut mot Gottskär. Samtidigt går ju även den svagaste medvind och minsta våg att använda som driv, och alla paddlarna började strax efter ö-rundningen leta efter mini-bumps och få upp farten och hitta rytmen. Samtidigt ökade vinden successivt och genast såg det mer lovande ut igen för en fin avslutning på banans sista hälft.
Göran Sivertsson tog ledningen i starten som Andreas Svensson tog över med ett bestämt tempo direkt efter rundningen vid Hunehals. Göran Sivertsson var lika bestämd på att inte släppa iväg den regerande Kung Andreas i eget majestät, och la sig tätt bakom under den inledande delen mellan Kalvön och fastlandet. Damernas klass utvecklade sig på liknande sätt där Margareta Engström var ännu mer beslutsam att försöka klippa snöret till Maya Persson riktigt tidigt, och hon skaffade sig en rejäl lucka redan ut från ö-rundningen.
Andreas och Göran kör dragspelspaddling ända in mot mål, och flera gånger kommer Göran uppe en knapp brädlängd bakom Andreas. Någon gång är Göran uppe jämsides, kanske även förbi med nosen. Inför svängen vid hopptornet på Utholmen ner mot mål har Andreas ändå ryckt åt sig ett par extra brädlängder. Men Göran kör tajtare än tajt och nuddar i princip statyn Neptun när han går innanför den nästan dolda stenen och det lilla grundet. Andreas räddas av sitt  extra försprång och klipper mållinjen 30-40 cm innan Göran.
Margareta Engström rundar Utholmen med ett betydligt tryggare avstånd till silvermedaljören i damklassen, Maya Persson, och Maggie får nu äran att titulera sig SUP-Drottningen av fjorden.

 

a-dsc_0044
Maya Persson har bestämt sig för en rolig downwind

a-dsc_0039

 

a-dsc_0040
Alla SUP:are på bild, förutom Ulrik Kursten som lägger sista trimmet på sin bräda
a-dsc_0045
Allan Rörby har just lovat att vi skall få flera danskar till start nästa år
a-dsc_0043
Emma Levemyrs säkerhetsgenomgång med nödbloss har blivit en fin och viktig tradition
a-dsc_0047-kopiera
Ulrik Kursten är nöjd och redo att testköra sin och Crosswaters brädprototyp i fjorden för första gången
a-dsc_0049
Vi tar in Maggies kappa i följebåten just innan start så den inte blir till ett segel
a_mg_2550
Göran Sivertsson tar starten som sker från vattnet uppe vid Daggudden
a_mg_2565
Niclaes Johansson kör en kort och effektiv väg runt ön
a_mg_2575
Maggie Engström rycker redan runt ön och skapar lucka till Maya
a_mg_2590
Ulriks prototypbräda gapar efter mer vågor men ser ut att trivas fint även på platten
a_mg_2601
Allan Rörby med Maya en bit bakom efter att ha lämnat rundningen av ön
a_mg_2619
Andreas och Göran har ryckt åt sig en ledning och börjar få viss medvind
a_mg_2643
Jon Hjertström körde 12´6:a och hade ingen fördel av det den första platta biten, men när vågorna byggde fixade han riktigt fint glid mellan bumpsen
a_mg_2670
Allan Rörby tar hand om en liten våg inför passagen mellan Kalvön och fastlandet
a_mg_2650
Maggie vid Kalvön. Kolla enarna uppe på berget så ser ni åt vilket håll det normalt blåser. Sydligt alltså.
a_mg_2760
Å så började det röra på sig! Göran plockar in 20-30 meter på ledande Andreas med denna vågen.a_mg_2768
a_mg_2866
Ulrik valde en högre linje och fick extra kul körning andra halvan av loppet med något mer ostlig riktning i vinden
a-_mg_2712
Andreas Svensson skjuter på sin Javelin för varje våg som är värd att använda
a_mg_2779
Rycket Andreas gör här in mot Utholmen räddar antagligen hans Kungakrona den här gången
a_mg_2789
Med lite mer än bredden av ett paddelblad vinner Andreas över Göran som gör en imponerande avslutning
a_mg_2804
Allan tar en stabil tredje plats
a_mg_2809
Jon Hjertström gör en fin spurt och säkrar sin fjärde plats. Maggie Engström strax bakom hopptornet blir totalt femma och etta i damklassen.
a_mg_2841
Om Mayas Maliko hade fått bestämma hade vattnet sett ut så här hela vägen!a_mg_2844
a_mg_2913
Niclaes Johansson, a fjord local!
a_mg_2879
Ulrik tackar fjorden. Och svär kanske lite över att vinden kom tillbaka så sent under loppet. Säkert en hel del bra analysdata till brädprototypen iallafall.

En stor eloge och tack till Emma Levemyr, med sin surfski-stab och frivilliga funktionärer, som är grunden till hela denna tävling. Ett jättestort Mahalo till Peter Claesson som ställde upp med en av följebåtarna och hade extra fokus på just SUP-klassen. Utan Surfskjulet och Martin Lannérs kajak-lokal vid hamnen hade det inte varit alls lika kul att hänga kvar hela eftermiddagen vid målområdet. Tack för det, och stort tack även för Surfskjulets sponsorpriser.

(Mer info om surfski kommer ni hitta på Emmas King and Queen of the fjord -sida)

Pontus Ny /

www.supevolution.com

www.ståpaddla.se

Resultat total:

  1. Andreas Svensson / 53,52
  2. Göran Sivertsson / 53,53
  3. Allan Rörby /55,10
  4. Jon Hjertström / 56,00
  5. Margareta Engström / 56,30
  6. Maya Persson / 1.02,20
  7. Niclaes Johansson / 1.03, 20
  8. Ulrik Kursten / 1.04,40

a-dsc_0057

a-img_1316

a-img_1319

a-img_1318