Tänk med fötterna

All den kraft du genererar med paddeltaget skall vidare genom kroppen och slutligen ut i brädan. Den enda energiöverföringen till brädan sker via fötterna. Det vill säga några ynka kvadratcentimeters yta som är länken mellan dig (motorn) och farkosten. Förutom detta fungerar fötterna som receptorer för allt vad som händer med brädan i vattnet. Det är alltså en mängd paddelkraft plus en mängd rörelseinformation som hela tiden passerar via fötterna. Kraft ut, samt mikrosignaler in. Ingen annan paddelgren har en så fot-fokuserad kontaktyta med farkosten som just SUP. 2017 skall vara fötternas år på SUP EVOLUTION. Arbetet med paddelgrepp och andra biomekaniska områden fortsätter såklart också, men nu tycker vi det är dags att kroppsdelarna vi står på lyfts fram ordentligt.

layout-wtab-2017-g0075217-kopiera


Ståpaddlare justerar sin position på brädan kontinuerligt utifrån vilka yttre förhållanden som gäller. Ibland för att trimma och optimera vattenlinjen, öka sidotrycket på brädan vid sidvind, surf-stance, eller bara en enkel fotjustering för att avlasta en monoton arbetsställning.

gopr4970-mp4-13_25_29_19-2

Hydrodynamiskt sett är brädans optimerade läge att ligga helt plant i vattnet. Alltså inte rolla eller ha slagsida åt höger eller vänster sida. (Nu pratar vi inte vinklad bräda för att motverka avdrift vid sidvind eller vinkling för en svag kursförändring, eller SUP-surf). Ju mer balanserat och plant brädan ligger under hela paddeltaget, eller under paddelsekvensen mellan höger- / vänsterpaddling, desto mindre motstånd alstras i vattnet. Varje vickning, eller gungning åt sidan riktar energi åt just det hållet. Samtidigt resulterar det ofta i en korrigering, d.v.s att brädan skall tillbaka till utgångsläget (plant), och det skapar också en energiförlust. Vatten, i flytande form, kan inte komprimeras, utan bara tryckas undan. En bräda i plant läge jobbar på bästa sätt för att trycka undan det vattnet du har framför dig (deplacementskrov). Så fort du trycker ner den ena eller andra sidan så ger du även brädan i uppgift att trycka bort vatten åt ena eller andra hållet. Detta och en rad andra variabler spelar in och påverkar glidet negativt. Samtidigt påverkas din rytm, teknik och paddelupplevelse. En felställning från fötterna kan dessutom påverka hela kroppens hållning och genom det skapa obalans och ojämn belastning på kroppen.

a3-gopr5097-mp4
Svag, men ändå en märkbar och negativ viktförskjutning till vänster fot (orange linje). Brädan intar en svag lutning och sidotrycket ökar.

Generellt sett tror jag att vi som har surf- eller annan brädbakgrund har väldigt “känsliga” fötter med bra koll på vad som händer under dem. Men det hindrar inte att man ökar medvetandet ytterligare om fotens hållning, eller ifrågasätter sin personliga och invanda stil. Ståpaddling i modern form är en ung sport och mycket utvecklas och ändras hela tiden. Vår fot har dock sett likadan ut i många tusen år.

2017-layout-big
Vi började använda boxen under andra halvan av säsongen 2016. Här ser man en paddlare med tydligt markerad “utåtställning” av fötterna, men med en neutral belastning. Fotvalv av modell hög.

dsc_1158


Förenklat sett så finns det några fot-faktorer som påverkar ståpaddlingen extra mycket:

  • Fötternas position på brädan (fötternas placering i längdriktning + fötternas placering ut mot sidorna).
  • Fötternas ställning (pekar utåt, pekar inåt, pronation, supination eller neutrala).
  • Hur dina fötter reagerar under belastning / kraftutväxling i paddeltaget (lyft, vridning, krampning, pronation, supination etc).

(Pronation= fot som faller inåt. Supination= foten lutar utåt och vikten flyttas till ytterkanterna på foten)

Just de två sista punkterna kan många ståpaddlare ha nytta av att studera extra. När vi skapade W.T.A.B (Weight Transfer Awareness Box) var det just för att medvetandegöra vad som händer med fötterna under paddling. Bäst gör man det genom att se dem underifrån. Fotsulan är en mjuk “pad” som tydligt skvallrar om var belastningen sker. Vid ett simulerat paddeltag kan man följa viktförskjutningen under foten och analysera samt sedan justera detta. Det är just viktförflyttningen under paddeltagets olika faser som är extra viktig att kunna se. (I framtiden kanske det blir en elektronisk variant, typ gummimatta med trådlös överföring, som man kan lägga direkt på brädan och även läsa hela rörelsemönstret under en session. Om inte annat vore det kul att se hur många meter man rör sig på brädan under en downwind).
Boxen kommer finnas med på flera av de träningar som SUP EVOLUTION och STÅPADDLA har under 2017. Välkommen upp!

a-g0075117

a-g0075202

a-img_1789

www.supevolution.com

www.ståpaddla.se

www.sicmaui.com

www.rspro.org