Uppblåst!

Här kommer ett näringsrikt svar på en vanlig och intressant fråga som vi ofta får till oss på SUP EVOLUTION :
– Uppblåsbara brädor? Är dom nåt bra?

– Japp, dom är ofta ett väldigt bra alternativ till hårda brädor, särskilt om du har ett begränsat förvaringsutrymme eller vill slippa lasta brädor på biltaket. Brädorna är vanligtvis också en betydligt billigare investering än en hård bräda i samma storlek.

Inte konstigare än en cykel man kan vika ihop

– Träningsmässigt kan du uppnå samma effekt av paddlingen på en uppblåsbar. Grundteknik och brädförståelse tränas på jämförbart sätt som på en hård bräda. I vissa fall gynnar uppblåsbar paddling även din eventuella paddling på hårdbräda också; Du lär dig exempelvis att var ännu nättare och mjukare i kroppen för att kompensera det något mer flexibla skrovet. När du sen kommer över till en kolfiber-bräda betalar det sig i form av upplevelsen av förbättrad stabilitet, styvhet och en optimerad kraftöverföring.

– Vid forcerad paddling där ibland ben och höft används extra aktivt så kommer en uppblåsbar alltid vara mer flexande än en hård bräda. Paddlingsmässigt medför detta en viss energiförlust, särskilt i de övre fartregionerna. I fart-tester är det vanligt att storleksmässigt jämförbara hårdbrädor och uppblåsbara visar en skillnad på ca 5-7 % i favör till hårdbrädan. (Detta mätt på platt vatten i gynnsamma vindar; svag vind, ej stark sidvind). Vid kraftig sidvind driftar den uppblåsbara brädan lättare; främre delen av brädan tappar lättare styrgreppet i vattnet, vilket medför något sämre riktningsstabilitet. Vissa trim-tekniska bitar under paddling är också svårare att utföra på en uppblåsbar, exempelvis svag kantställning vid sidvindspaddling och vissa tekniska svängar. Komfortmässigt är ofta en uppblåsbar bräda bättre än en hård. Fötterna står lite mjukare och inga hårda eller vassa brädkanter att slå sig på. Särskilt bra för vilda och lekfulla juniorer.

– SUP-surf, alltså paddling i surfvågor med ambitionen att på riktigt surfa och skära fina svängar är det område en uppblåsbar hanterar sämst. Som ett första insteg, i knähöga vågor, kan den ändå vara ett alternativ för att lära sig vågornas tajming och allt runt omkring SUP-surfingens konst.

– Uppblåsbara brädor håller väldigt bra för oaktsam behandling. Vassa och skärande föremål är egentligen det enda som man behöver vara extra vaksam på. Att köra på en sten eller råka ramma sin kamrats kolfiberbräda är vanligtvis inga problem alls. (Möjligtvis för kamratens bräda, så undvik alltid kollisioner. Det sitter ibland en metallöljett i nosen på uppblåsbara brädor för bogsering. Den kan ge märken i kompisens kolfiberbräda. I värsta fall hål). Men även om de uppblåsbara är stryktåliga och oömma så skall man vårda sin bräda väl och följa producentens rekommendationer om hur man rullar ihop, pumpar upp och förvarar.

– Idag har nästan alla större brädmärken ett brett urval uppblåsbara och det finns modeller för de flesta förhållanden. Tränar du SUP aktivt och inte alltid har tillgång till din kolfiber-räser, då kommer den uppblåsbara vara ditt högt uppskattade andrahandsval. Skillnaden mellan att köra uppblåsbar bräda mot hård bräda är exempelvis långt mycket mindre än skillnaden mellan att köra längdskidor på snö eller att köra rullskidor på asfalt. Och få skidåkare ratar ju rullskidorna som gren-nära träningsform p.g.a vissa olikheter i upplevelse. En bra designad uppblåsbar är dessutom mycket bättre än en dåligt utformad hårdbräda. Även om den sistnämnda är gjord i kolfiber och har snabba dekaler på sidorna.

– Är du helt ny inom ståpaddling och vill ge dig chansen att på riktigt komma in i sporten, då kan du vara trygg med att börja på en uppblåsbar. Välj brädmodell noggrant utifrån din kropp, samt titta på var och hur du främst kommer paddla. Och satsa på en bräda i hög kvalitet. Stirra inte dig blind på angivna BAR- / PSI-tal (hur högt tryck du kan pumpa brädan till). Brädform, proportioner, material e.t.c spelar större roll för brädans totala prestanda än dess kapacitet att hålla högt tryck. Be gärna att få provpaddla innan köp.

– Uppumpningen tar mellan 5-10 minuter med manuell pump. Gör du den på rätt sätt så har du fått en fin uppvärmning på köpet. Vi ses på vattnet!

__________________________________________________________________________

Frågor eller annat gällande uppblåsbara eller stenhårda brädor: www.supevolution.com eller www.stapaddla.se

Brädor, paddlar och tillbehör som vi själva använder: www.shop.supevolution.com  www.sicmaui.com

Om vi ses vid vattnet så har vi säkert med SIC´s nya FX pro 14.0 i den uppblåsbara versionen; säg till om ni vill testa den.  Vår nya favorit.

Foto: Pontus Ny / Maria Cerboni