Air-gliding från söder till norr

Vi får ofta svara på massor av frågor om uppblåsbara brädor på våra träningar och kurser med Ståpaddla. Vanligaste frågan; “- Är det bra med uppblåsbara brädor”. Just detta avhandlas i ett tidigare blogg-inlägg som ni kan läsa här: UPPBLÅST

I detta inlägget resonerar vi vidare om att resa med inflatables, och lyfter fram en särskild bräda som vi och många andra har som favorit inom det uppblåsbara segmentet.

En av fördelarna vi såklart alltid understryker är just möjligheten att resa enkelt med sin inflatable. Just detta får väl egentligen också räknas som den absolut största fördelen dessutom. Vare sig det är långa resor, eller ytterst korta ner till närmaste strand, via kommunala fortskaffningsmedel. Typ buss eller spårvagn. Eller med något eget fordon.

Hur mycket vi än gillar våra hårda kolfiberbrädor för plattvatten eller downwind, så vill vi helst inte flyga omkring med dom av olika skäl. En anledning är givetvis att det är bökigt att resa med en 4,2 meter lång bräda. Att packa en bräda som kostar som en bättre begagnad småbil måste göras väldigt omsorgsfullt. (En liten hård SUP-bräda för vågor och surf är dock en annan sak. Men även det innebär en del fixande och packande).

Korsika; Ett av våra absoluta favoritställen för ståpaddling
Maria är minst lika stabil på huvudet som på fötterna

När Maria och jag reser för kurser och yoga-resor utomlands har vi de senaste gångerna haft med oss våra favoriter inom uppblåsbart; SIC Maui AIR GLIDE X 12.6 . Ju mer jag paddlat på denna bräda, och i ju fler olika förhållanden jag kört den, desto mer imponeras jag av dess mångsidighet och prestanda.

Kreta; fantastiska vatten  att paddla  och surfa i

Det vi menar med mångsidighet hos en bräda innebär att den kan prestera bra i många olika och skiftande förhållanden. Kommer du till en ny ort nere i södra Medelhavet, som alla beskrivit att det alltid är plattvatten och aldrig några vågor, och så visar det sig vara fina förhållanden för en downwind. Eller kanske fina små vågor som rullar in vid stranden att leka på. Då vill du att brädan skall fixa det. Du skall kunna ha roligt och träningspaddla utan att brädan säger stopp.

Av olika skäl fungerar uppblåsbara brädor sämre för ren våg-paddling / SUP-surf. Visst, du kan leka i småvågor med en inflatable, men kommer aldrig kunna köra riktigt  skarpa svängar eller få den responsen du får av en hård bräda med vassare kanter och tunnare skrov. Därför är det bättre att satsa på en uppblåsbar som har mer fokus på riktningsstabilitet, glid och prestanda på plattvatten. Men som ändå kan hantera mindre vågor eller grov sjö när förhållandena bjuder på det.

Jag vet inte hur Maria lyckas ta bilder som dessa. Men den är ofiltrerad och oredigerad. Och vågen var inte riktigt så stor i verkligheten som den upplevs på bilden…

Det SIC lyckats så fenomenalt med på AIR GLIDE X 12.6 är att den går att köra på många olika sätt. Den funkar att pushas och forceras som en racer, samtidigt som den är behaglig att promenad-paddla och dessutom lasta med packning för en dagstur. Och den går att både downwinda och leka med i småvågor.

Mycket handlar om kombinationen av en perfekt anpassad outline och en bottenkurva som klarar att belastas av olika tunga paddlare. Och att nosen har precis lagom nose rocker (uppåtböj i nosen). DST-konstruktionen innebär att att inbyggda stringers i det superstarka materialet Dyneema skapar en hög styvhet men också ser till att brädan vid överbelastning behåller en effektiv bottenkurva.

Att den uppblåsbara brädan levererar i upwind är lika viktigt som att den är bra i downwind
Klipporna kring Korsika. Observera den hjärtformade urgröpningen, klockan 3 minuter över 12 i bilden , ungefär. Min älskade Maria har tagit bilden.
Det finns så mycket möjligheter till spontana utflykter och möten med en bräda i bagaget på resan

Lyssna på SIC:s grundare och huvuddesigner om de uppblåsbara alternativen:
https://sicmaui.com/air-glide-x-12-6-dsc/

Avslutningsvis; en bra ryggsäck till sin uppblåsbara bräda har alltid hjul! Skönt på flygplatser när alla bagagevagnar är upptagna. Eller när dom kräver ett Euro-mynt som du antagligen inte har just när du behöver det. Men också behagligt att kunna dra sin ryggsäck korta sträckor när man väl är på plats.

Jokkmokk! Aldrig paddlat längre norr ut än här. Magnifik natur med krispigt och kristallklart vatten.

Kokkaffe över öppen eld. Gott.

 

Show up, pump up, keep up! Vi ses på vattnet.

 

SIC Maui: https://sicmaui.com/

Shop SUP EVOLUTION: http://shop.supevolution.com/

Boka kurser och träningar i ståpaddling och SUP-yoga: http://www.corpo.se/store

STÅPADDLA