The Windsurfer World

Sedan senaste inlägget om Windsurfer Class har det varit många och varierande timmar på vattnet. Första tävlingen på Spring Eurocup i Ostia på Shillings surf center blev en vindfattig historia, där inga race räknades. Men som i och för sig avslutades med en dag med kuling och vågor som kring två meter. För övrigt var det ett superfint event med skön stämning både på land och på vattnet.

Hemma i Sverige hade jag bestämt att köra nya Windsurfer LT-brädan i så många olika förhållanden som möjligt under försommaren för att lära känna den mer inför VM på Garda. Och tester i olika vindar har det verkligen blivit; Denna säsongen har ju hittills bjudit på ovanligt lynnigt väder, med spretiga prognoser, och snabbt skiftande omslag. Starka vindar, svaga vindar, växlande riktningar, busväder, sol och allt annat där emellan. Utmanande för många av våra kurser och event på Ståpaddla, men bra förhållanden för träning på Windsurfern.Onsalafjordens sydliga vindar levererar underbara downwinds för  bl a SUP, Surfski och Windsurfer!

Som event måste man beskriva VM i Garda / Torbole som en total succé; Tävlande från 18 länder, runt 170 seglare, och allt i den fantastiska miljön kring Garda. Sjön levererade sin vind, Circolo Surf Torbole sin proffsiga gästvänlighet, och alla discipliner (slalom, course race, distance, freestyle) kunde genomföras under veckan.

Som representant för Sverige hade jag bästa sällskap av Hans Nyström och Vidar Nyström. Och inte att glömma Annika Nyström som höll koll på vad som hände på land och i domarrummet. Hans Nyström är en rutinerad räv som kört mängder av seglingsklasser genom åren, och var bland annat den förste att representera Sverige på vindsurfing i Los Angeles OS -84. Han har bla även ett VM-guld i Kona. Vidar Nyström har trots sina blott 14 år mängder av erfarenhet från regatta på bräda, och visade verkligen klass i alla olika race under VM.

Just blandningen av tävlande skapar en riktigt dynamisk entypsklass som bjuder på tät och spännande racing i alla olika vindar. Italien och Australien är störst i Windsurfer, och har egentligen aldrig haft något uppehåll med klassen sen begynnelsen 1974. OS-tävlande vindsurfare från RS:X-klassen, multi-class-racers och specialister i Windsurfer, blandades med flera legendariska vindsurfingnamn som slutit upp på Garda. Självaste Robby Naish sände ett meddelande till eventet, och har nu även som brädmärke gått in och blivit en leverantör. (Mer om brädan och licenstillverkningen i mitt tidigare inlägg.)

Det blev storslam av hemmanationen Italien samt Australien och Japan när det gäller medaljer. Bra avslutande segling av oss svenskar; Junioren Vidar Nyström tog en otroligt fin total 5:e plats i ett meritfyllt juniorfält som sträcker sig upp till 19 år. (16:e totalt i hela lätta gruppen). Hans Nyström avrundade detta VM med en riktigt snygg 4:e plats i sin grupp, vilket gav en total 8:e plats. Mitt eget avslutande race med en 14:e plats gjorde att jag behöll den totala 19:e i gruppen.

Förutom bansegling / course race innehöll ju årets Windsurfer-VM även slalom, marathon och freestyle. Jag bestämde att köra samtliga discipliner under veckan.(Slalomen med min diskning har jag avhandlat i ett tidigare inlägg på instagram @pontus.ny, och lämnar det därhän). Freestylen blev en kort historia för min del och jag missade finalerna. En improviserad satsning på några board-yoga-moves, i kombination med svag vind och alldeles för många bad, gick helt enkelt inte hem hos domarna. Med all rätt. Dock fick vi se finaler med några nya trix och flera riktigt coola klassiker. Bland annat en bom-volt.

Marathon-racet var mitt bästa race under veckan, fram till sista bojen… Fastnade där tillsammans med ett gäng som under halva racet knaprat in på övre halvan av fältet under en inspirerande segling. Vi missade en vindvridning och hamnade i ett total-vacuum några meter från bojen. Fick nu se oss omseglade av runt 40 seglare som kom förbiglidande på en ytterst svag bris. Några i min punka-grupp gav upp och paddlade sig runt bojen (= diskning). Jag svor mig till slut runt seglande, och kom med nöd och näppe iland innan vinden la sig totalt.

Rabbit-start i distans-loppet. Alltså flygande start efter förbipasserande Rib-båt.
Mattia Camboni ITA.

Men’s Course Race 1. Swain Hamish (AUS)
Men’s Slalom 1. Antonino Cangemi (ITA)
Men’s Long Distance 1. Nicolò Renna (ITA)
Men’s Freestyle 1. Andrea Marchesi (ITA)
Women’s Long Distance1. Masako Imai Osada (JAP)
Women’s Course Race1. Masako Imai Osada (JAP)
Women’s Freestyle 1. Melanie Webb

OVERALL
Herrar:
1 Bez Nick AUS 199
2 Camboni Mattia ITA 21
3 Cangemi Antonino ITA 1717
Damer:
1 Imai Osada Masako JPN 19
2 Toyooka Mie JPN 53
3 Cristofori Simona ITA 107

 

Photo: @circolosurftorbole / @elenagiolai / @gio_costa_90 / @moanphoto

CIRCOLO SURF TORBOLE