Foil för alla

Jag erkänner. Trodde aldrig foil skulle fortsätta att växa så enormt mycket som det gjort de senaste åren. Visst, det har funnits länge i surfvärlden. Och betydligt längre på båtar, redan från början på 1900-talet faktiskt. Men senare kom konceptet både på vattenskidor, kneeboards, sittskidor och givetvis vindsurfing. 

Tidigt 60-tal ritade ingenjören Walter Woodward en slags skida man kunde dras bakom en båt av. Förste att foila “towed” (bogserad) var Frazer Sinclair.

Photo: http://www.hydrofoilworld.com/history.html

Om ni inte tidigare sett en sittskida, eller mer korrekt Air Chair, kolla nedan. Det var från dessa konstruktioner Laird Hamilton och gänget byggde sina första foil-surf-brädor som bogserades igång med jet-skis. För att sitta fast ordentligt var det snowboard-kängor som gällde. Mer om Laird längre fram.

Men även om foil existerat länge i surfkretsar, så är det först nu det exploderat på allvar. Jag såg det på brädor första gången nån gång på 90-talet. Och hur länge har inte Surfers-Mackans aluminium-foil hängt uppe i taket på surfshopen? Den ser livsfarlig ut. Men lockande, och säkert snabb som en raket.

SUP-foilen banade vägen

Ur ett SUP-perspektiv, i modern tid, så är Kai Lenny och Naish högst ansvariga till den stora foil-boomen. Filmen från Mauis norra kust som dom släppte våren 2016, när Kai obehindrat svävar iväg på en downwind, delades av miljoner på bara någon dag. Säkert fler än jag kollade på den mer än en gång samma kväll.

Svein Rasmussen på Starboard gjorde det nog i alla fall. Sträckkollade på Kai alltså. För bara några dagar senare så kommer Connor Baxter svävande på samma sätt. Nu på en snabbt hopfixad Starboard, där man inte ens hunnit måla klart aktern på den avhuggna Allstaren. Tror inte dom hann laminera tätt mot skumkärnan heller.

Utvecklingen de senaste åren

Så foil-kapprustningen mellan de stora märkena startade med Naish och Starboard. I skuggan av detta fortsatte de redan etablerade och mindre foil-tillverkarna, främst franska, att sväva vidare som dom redan gjort i flera år. Just då med ganska stort försprång till de stora brädtillverkarna. 

Att legender som Laird Hamilton och Dave Kalama långt innan detta SUP-genombrott visat upp surfing på foil, och att ingen riktigt fastnat för det då, det handlar nog mer om att när Kai visade det på en SUP, då kunde folk relatera till det på allvar. 

Det var svårare att se sig själv bli dragen ut till stora vågor med en vattenskoter-chaufför, filmad av minst en helikopter, och sen droppa in på jättevågen med perfekt tajming à la Hamilton och Kalama. Med snowboardkängor.

Kolla Dana Brown´s legendariska film “Step into liquid” från 2003.

Lite senare kom “The Ultimate Waterman Laird Hamilton foil boarding Raglan”

Foilen kommer fortsätta att breda ut sig och utvecklas till nya grenar inom surfingen. En SUP-downwind på en foil idag kan innebära att du endast drar fem paddeltag för att lyftas upp av foilen. Sen kan du som Dave Kalama hänga upp paddeln i en rem på ryggen, och fortsätta att sväva fram kilometer efter kilometer, genom att “enbart” hålla brädan flygande och hitta rätt dyningar. Några pump då och då med benen. Paddeln hänger kvar på ryggen som Robin Hoods pilbåge och plockas fram bara när den behövs.

Om de stora surf- och kanotförbunden tidigare haft svårt att enas om SUP är en surfsport eller kanotsport, så får dom definitivt ännu svårare nu. En vinge i vattnet, på en bräda, som pumpas fram med rytmisk kroppsrörelse? Ibland med assistans av en paddel? Men detta visar bara hur fri, innovativ och snabb vattensporternas utveckling kan vara. Både när det gäller materialutveckling, men även hur fort teknik och tricks utvecklas. Den här texten kanske redan är daterad innan du hunnit läsa klart.

Foil med vinden som assistans

Parallellt med Hamilton och Kalamas framfart i början av 2000-talet så fanns det såklart minst en kite-surfare som fattade att detta skulle funka ypperligt med en drake (kite) i luften. Mango Carafino var antagligen den förste att på allvar utveckla foilen för kite, med inspiration av det han sett på vågorna i Hawaii. 

Men först efter att kite-foilen vidareutvecklats av ett gäng franska tillverkare, då tog det fart även för kite-surfarna. Jag minns själv att det var ganska många år sedan en nästan ljudlös farkost passerade mig snett bakifrån i Apelviken. Det var såklart Guy Liljegren svävandes någon meter upp i luften med kite och egenutvecklad kolfiber-foil. Jag skulle inte vara förvånad om han långt innan denna “moderna” eran designat egna foils, men nu dragits med i den nyvakna trenden.

Photo: Cabrinha https://www.cabrinha.com/

Vingarna i luften, wingsurfing, funkar absolut bäst med en foil-bräda. Eller egentligen bara riktigt bra med foil. Massor av dessa finns redan nu på våra svenska vatten. Men kommande säsong, 2021, kommer det nog ta fart riktigt ordentligt. Här går utvecklingen ruskigt snabbt när det gäller tricks och manövrar. De loopar och flygturer som några av pionjärerna på Hawaii visade upp för något år sedan är redan vardagsmat på flera stränder runt om i Europa.

Photo: http://www.naishkites.com

Vindsurfing på foil är ett kapitel för sig. Här har det såklart hänt massor sedan de första vindsurfarna utforskade konceptet på de första vindsurfingbrädorna. Och det fortsätter i rasande takt att utvecklas. Att kunna köra i väldigt svag vind, men ändå sväva fram i hög hastighet, med bra höjdtagning, det är ju både spektakulärt, roligt och effektivt. Och väldigt bra som tävlingsklass tyckte Olympiska organisationen som beslutade att detta skall bli nästa form av vindsurfingklass i OS. 

Foto: Malcolm Hanes / http://www.svensksegling.se

Sen går det ju att köra foil i väldigt stark vind också. I alla fall om man heter Antoine Albeau och har bestämt sig för att slå ännu ett världsrekord i speed. The Zephir Project blir intressant att följa. 

Photo: Richard Bord / ZEPHIR PROJECT

Pumpa och hoppa sig fram

Allt med foil är intressant. Men jag tror att konceptet är väldigt långt ifrån färdigutvecklat när det gäller foil på brädor. Vare sig det är brädor som delvis drivs med vind, vågor eller enbart med kroppskraft. 

Just farkoster som drivs fram enbart av kroppen själv, utan assistans av vågor, vind eller andra yttre krafter, där finns det massor kvar att göra. Ni ser säkert många foilare som startar från en brygga, och pumpar sig fram på stilla vatten genom en hoppande och gungande kroppsrörelse.

Men om man skall gunga och hoppa sådär, skulle inte en klassisk svensk innovation göra jobbet bättre på plattvatten då? Ni kommer väl ihåg Trampofoilen som uppfanns och skapades av Alexander Sahlin? Från en vågad idé, hela vägen till en väldesignad och fungerande produkt.

Av en slump visade det sig att min sambo Maria känner sen tidigare ett par som varit högst involverade i Trampofoil-projektet. För hemma hos Ola Barthelson och Åsa Ängård Barthelson på en middag för några år sedan kom vi inte helt oväntat in på att prata SUP. Strax dök frågan upp om jag sett en viss video med… Ja, Kai Lenny. (Hur hade foilvärlden sett ut utan denna video)? 

Efter det handlade samtalet om foil. Ödmjukt berättade Ola (som bl a är pro på kanot-segling) att han tidigare hållit på en del med foil, och så fick vi höra den spännande historien om Trampofoilen från mitten på 90-talet, där Ola senare hade rollen som VD i teamet. Åsa var dessutom en av personerna man ser på det ikoniska videoklippet med Trampofoilen mitt i huvudstaden Stockholm.

Senare fick jag även beskrivet av Ola att dom även lärde sig att starta från stranden med Trampofoilen. Typ som en klassisk “beach start” på SUP. Och att dom var ett gäng som besökte danska surfmeckat Klittmöller med Trampofoilen och snurrade upp flertalet våg- och vindsurfare som låg och väntade på bättre vågor… Så det där med en lätt downwind eller att surfa med en sån… Det ser vi fram mot att testa!

https://trampofoil.com/

Tips att foila in på:

Vi har massor av inspirerande surfvänner som aktivt kör foil sedan ett flera år tillbaka, och fler blir det. Några av de mest engagerade är exempelvis: 

  • Är man kvar sent en kväll i Apelviken och ser en kite- eller wingfoil svepande bland vågorna till solens nedgång. Då är det nog Arild på @surfskolan
  • Spana in något av Kristin Levemyrs äventyr. Man vet aldrig vad hon kommer surfande med för grejer. Men foil är definitivt ett av hennes favoritområden. I somras var Kris med i Ståpaddlas coaching-båt, och då visade hon hur enkelt man kan foila efter motorbåt. Om man tränat på Kite och foil innan… 
  • Snackar vi vindsurfing-foil på tävlingsnivå, med kommande OS som mål, då måste ni kolla in fenomenet Vidar Nyström,15 år. (Jag körde VM i Windsurfer med honom för ett par år sedan i Garda. Kul tävlingsklass tyckte han, men gissa om han hellre snackade foil mellan Windsurfer-heaten… Helt klart en av Sveriges snabbaste och redan mest rutinerade på foil. 2020 utsedd till årets Junior av Svenska Seglarförbundet. Följ Vidars äventyr här: @vidar_windsurfing)
  • Sist men inte minst; SIC´s huvuddesigner Mark Raaphorst är ju känd som en trollkarl när det gäller brädutvecklingen inom SUP. Foil är sedan länge ett annat av hans specialområden. Förutom att ha skapat SIC´s foil-program så har han ett eget specialmärke inom foil; Flying Dutchman. (Holländare som han är i grunden, men bor sedan 1986 på Maui…) Instagram: @flyingdutchman808

Ses på, i eller ovanför vattnet!

Pontus www.stapaddla.se

Foil: Benämningen “foil” inom surfkretsar är helt enkelt en förkortning av hydrofoil. Där “hydro” står för vatten och “foil” för vinge / plan. På svenska även benämnt som bärplan. Så egentligen handlar det om en vinge som skapar lyftkraft i vattnet, på liknande sätt som en vinge som skapar lyftkraft i luften. Flera olika principer existerar för hydrofoils, inom surf är den vanligaste typen den som ser ut som ett upp och nervänt T framifrån.

Att America´s Cup numera foilar får man ju inte heller glömma. Nästan jobbigt avancerade konstruktioner med elektronik och rörliga foils, men väldigt intressant.
https://www.youtube.com/watch?v=r6HW52g1JwM