SUP downwind och vågförståelse

När vi coachar paddlare i downwind, så är det inte helt oväntat en återkommande faktor som är den stora utmaningen för de allra flesta; Att hamna rätt på vågen och få fart med den. Extra lurigt för nybörjare såklart. Men även för rutinerade paddlare som kanske inte riktigt knäckt koden till att generera speed och surf med vågorna.

Många är ambitiösa och konsumerar mängder av Youtube-klipp om hur man skall läsa vågsystem och göra vägval mellan vågor och dyningar. Videos med pilar, streck och utförliga förklaringar. Visst, det är precis lika viktigt och halva grejen med downwind. Och en stor del i våra träningar. Men innan du kan göra vägval och välja vågor, så måste du kunna få fart med en ensam våg. Att träffa rätt helt enkelt.

Jag antar att man kan likna det vid golf? Innan du kan lära dig hur du skall planera ett utslag i förhållande till vind och lutande gräsplaner, så måste du först lära dig att träffa bollen rätt?

Lugn, vi kommer till strategispelet med vägval längre fram. Photo: Ståpaddla / Nordic Downwind

Så konsten är alltså att först lära sig att fånga och förvalta vågor och dyningar. Sen kan man börja binda samman dem och hitta fantastiska möjligheter till långa, snabba och belönande downwinds. Och bäst av allt är att vägen dit är otroligt rolig, spännande och ger väldigt bra allroundträning för all form av SUP. 

Att förstå vågor och dyningar

Enkelt förklarat så skapas vågor av vind som passerar vattenytan och överför energi. Detta resulterar i en vågrörelse uppåt och neråt. (Vi bortser nu från vågor som skapas av jordbävningar, forsar eller svall från skepp etc. Eller rena surfvågor som bryter vid ett rev eller strand).

Vågrörelsen som genereras är egentligen bara en rörelse. Dvs, nästan ingen förflyttning av materia (vatten i detta fallet). Det är här det blir intressant för downwindaren att reflektera lite extra noga. Alltså nästan ingen förflyttning av vatten i din färdriktning framåt, men vågens rörelse förflyttar sig. 

Vad innebär detta då för mig och min bräda på vågorna? För det första innebär det att vågen i sig självt knappt kommer att driva dig framåt. Hur mycket du än tycker att den borde göra det. Nej, inte ens med två meters vågor ute till havs. Visst, vinden driver dig lite framåt, men vågen gör det nästan inte alls.

Om du inte är med på resonemanget, så gör vi ett par exempel. Först och främst kan du själv nästa gång du är ute prova att placera dig stillastående med brädan och se vad som händer. Gärna en dag med rejäla vågor.

Resultatet kommer bli att vågorna lyfter dig uppåt och sen får du följa med neråt, men knappt något framåt. Även om de är rejält höga. Är det stark vind, kommer den förhållandevis lilla rörelsen framåt vara skapad av just vinden.

Eller sätt dig och filosofera vid en brygga. Kasta i en barkbit eller något annat som flyter bra. Titta på hur vågorna lyfter upp biten, men att de knappt driver den framåt. 

Så downwind handlar om att positionera sig själv rätt på vågen för att få fart. Det är från nedförsbacken på vågens framsida som du får surf och speed. Det är där du skall vara.

Bra! Då är koden knäckt! Från och med nu kommer du aldrig mer missa en våg? Du kommer äntligen kunna knyta samman flera vågor till sömlösa flödande åk i full fart.

Nja, så är det såklart inte. Hur mycket vi än kör downwinds, oavsett om det är utomlands med perfekta vågor, eller i Norden med ibland stökiga förhållanden, så ingår det att missa vågor. Eller i alla fall att avbryta, alternativt välja bort vissa vågor och dyningar.

Nu är tipset istället att om du trott att vågen och vattnet i sig självt driver dig framåt, så börja att programmera om det tänket. Det är du som skall positionera dig rätt, i varje våg, för att få fart. Små eller stora vågor, principen är den samma.

Några nycklar på vägen

Vi skall inte påstå att traditionell surfing, i brytande vågor vid ett rev eller en strand, är lättare än downwind. Men vågornas språk är tydligare där.

När surfvågen bryter ordentligt, då skapas både en rejält brant nedförsbacke och en brytande axel att förhålla sig till. Samt en ytvattensförflyttning framåt med bra kraft. Här kommer du oftare med vågen på något sätt. Ibland även ofrivilligt tumlandes runt i den klassiska “tvättmaskinen”. En böljande våg eller dyning till havs är ofta mindre dramatisk. Därför är den ibland också mer svårläst.

Men oavsett typ av våg, så handlar det om tajming och positionering. Har du börjat hitta rätt i det, då är du halvvägs. Just tajmingen är en faktor som spelar ytterst stor roll. Den är också till viss del en färskvara och starkt påverkad av var du brukar köra. Vilken vågrytm du är van vid.

Jag brukar själv ge mig en bra stund till att ”dial it in” när jag kommer till ett nytt ställe för att lära känna vågorna. Och gör jag inte det brukar vågorna kommunicera tillbaka med hela registret. Dvs både bjuda på rejäla tumlingar i vågen, eller passera lojt under brädan utan att ge fart.

Komma i position på vågen

Ju bättre och bredare uppsättning av verktyg i din paddlingsteknik du har, desto större förutsättningar har du att även få fart ur de trögaste och tröttaste vågorna. Filmklippet längst ned använder vi ibland för att visa att just paddlingstekniken måste vara flexibel och dynamisk. Särskilt vid paddling med marginella och små vågor.

Huvudnyckeln för just downwind är att kunna paddla med aktiv viktförflyttning av hela kroppen. I vissa lägen räcker det med en höftförskjutning framåt, medan du i andra lägen måste göra en kvick fotförflyttning. Ofta även en kombination av båda. Ett par kilo framåt i färdriktningen kan vara det som avgör om brädan vill ta fart i den där nedförsbacken som vågen skapar.

Att kunna paddla och arbeta med viktförskjutningar samtidigt, kräver att man snabbt kan växla mellan olika fotpositioner. En klassisk ”surf-stance” ger förutsättningar att just kunna förskjuta vikt och justera brädan med fötterna. Men ställningen måste kunna trimmas och anpassas under färden framåt. Fötternas läge kan exempelvis behöva gå från parallella som SUP på plattvatten, till olika vinklar i surfställning. Ett aktivt fotarbete är alltså ytterligare en nyckel.

Lär dig att växla frekvens vid rätt tillfälle, ändra positionering av dragets “sweet-spot”, justera vinkel vid isättning, våga korta ner räckvidd etc. Tänk ibland mer som en lättviktsboxare med snabba jabbar och kvickt fotarbete.

Det handlar också att avbryta paddeldraget vid rätt tillfälle. När brädan får surf, då har du positionerat dig rätt och behöver nu bara förvalta surfet samt sikta på nästa vågsystem. Men det dyker vi djupare in i nästa gång!

Ses på en gemensam våg någon dag. / Pontus

Mer om våra event och kurser med Nordic Downwind finns på Ståpaddla.

Instagram @stapaddla